Допоміжна школа-інтернат №34 для дітей із відхиленням в розумовому і фізичному розвитку

29/10/06

Цьому закладу 45 років. Нині тут перебуває 150 дітей віком від 7 до 17 років із вадами розумового розвитку.

 

“Це значить, що діти до двох-трьох років перенесли органічні ушкодження головного мозку і внаслідок цього їх психіка розвивалася на патологічному рівні. , — розповідає заступник директора з виховної роботи Алла Сергеєва. — Також у нас навчаються діти, які мають текучі захворювання, діти, які народилися з нормальною психікою, але в силу перенесених захворювань трапилися психічні розлади: це діти з епілептичними слабоумством, шизофренічним слабоумством і діти з травматичними слабоумством. Ми прикладаємо усіх зусиль, щоб їх тут вирівнювати”.

 

В основному в інтернаті діти з неблагополучних сімей. Усе навчання побудоване на корекційному спрямуваннях, з урахуванням пізнавальних можливостей учнів. Програма розрахована на 9 років (це 4 класи масової школи). Нещодавно були введені основи хімії та фізики для ознайомлення.

Специфічні предмети: уроки розвитку зв’язного мовлення, колективно-розвивальні заняття, ритміка, лікувальна фізкультура. Предмети соціально-побутового орієнтування — адаптація учнів до оточуючого життя, бо не всі вихованці можуть скупитися в супермаркеті, вони розгублюються.

Основне завдання цих уроків — допомогти дітям зорієнтуватися у транспорті, засобах зв’язку, побутових послугах.

 

 Так, дітей вчать відправляти телеграму: учитель іде на відділення зв’язку, бере бланки, розповідає що потрібно написати, вони тренуються, підходять із цим бланком до віконця, повністю програють ситуацію.


Учасників проекту зустрічали з хлібом і сіллю
Основні предмети трудового спрямування: швейна, малярна-штукатурна, слюсарна і столярна справа. Якщо на математику в 9 класі відводиться 4 години, то на трудове навчання 12.

Набуваючи спеціальностей швачки, штукатурів, дівчата та хлопці в подальшому житті влаштовуються підсобними робітниками.

Багато вихованців працюють за місцем проживання батьків. Дівчата влаштовуються в колгоспах, при дитсадках -  нянечками.

Якщо хвороба прогресує (таке може трапитися у підлітковому віці: або погіршення, або покращення) - оформлюється інвалідність. 

У школі діють гуртки: танцювальний, спортивний, художній, бісерного рукоділля. “Цю форму роботи ми розпочали рік назад.

Для дітей нашого інтернату вона має велике значення, тому що діти працюючи з бісером зосереджують увагу”, — наголошує пані Алла. Планують розпочати гурток іноземної мови.

 

Вихованці можуть хвалитися своїми спортивними досягненнями. Цього року команда з багатоборія у складі 10 дітей посіла 1 місце в спартакіаді “Тузли — 2006” серед спеціальних шкіл-інтернатів.

 

Закладу конче потрібний мікроавтобус. Діти хворі і вивезти їх на іподром, в дельфінарій чи в цент реабілітації, де з ними готові працювати, просто немає змоги.

 

Також потрібно утеплити спортивний зал, придбати тренажери для ЛФК, дошки в класи (вчителі натирають дошки цукром, щоб на них можна було писати), поновити меблі.

 

Дорого коштує сучасне корекційне обладнання. Цього року у закладі відкрили клас для дітей з аутичними порушеннями. Інша мрія — сенсорна кімната для психічного розвантаження дітей.

 

У допоміжній школі-інтернаті навчаються добрі і щирі діти, вони навчають інакше любити життя…

 

Акт прийому передачі цінних подарунків в рамках автопробігу дитячими будтнками України Odessa_34.jpg

Ольга Скрипкіна,
тижневик
]]>"Слово Просвіти",]]> число 41 за 2006 р.


Поділитися з друзями:

Зображення користувача Mr. Y..
Не в мережі
Волонтер
З detdom.info:
9 років 5 місяців 26 днів
Допоміжна школа-інтернат №34 для дітей із відхиленням в розумовому і фізичному розвитку

сюда тоже приезджали волонтеры?

__________________

0689670926

Зображення користувача Лёля.
Не в мережі
Модератор
Волонтер
З detdom.info:
16 років 23 дні 4 години
Допоміжна школа-інтернат №34 для дітей із відхиленням в розумовому і фізичному розвитку

Команда detdom.info была там во время "Автопробега" в 2006 году. Ездят ли волонтёры сейчас, нужно уточнить у руководства.